Πρόσφατα, η Απαγορευμένη Πόλη βρέθηκε στο επίκεντρο μιας συζήτησης μετά από ένα περιστατικό που αφορούσε τον Αμερικανό σχεδιαστή Ρικ Όουενς. Ο Όουενς και η ομάδα του κλήθηκαν να φύγουν από την ασφάλεια λόγω της ασυνήθιστης ενδυμασίας τους κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης, κάτι που οδήγησε σε κατακραυγή από τους φίλους του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την αντιληπτή άδικη απόρριψη με βάση τα ρούχα τους. Αυτό έχει πυροδοτήσει μια συζήτηση με δύο διαφορετικές απόψεις: εκείνοι που τάσσονται με την Απαγορευμένη Πόλη υποστηρίζουν τη σημασία του σεβασμού της κινεζικής κουλτούρας, ενώ εκείνοι που υποστηρίζουν τον Όουενς υπερασπίζονται την υπόθεση της προσωπικής ελευθερίας στο ντύσιμο.
Σύμφωνα με τις οδηγίες επισκεπτών της Απαγορευμένης Πόλης, οι τουρίστες υποχρεούνται να διατηρούν επαρκή ενδυμασία και να αποφεύγουν την αντιαισθητική συμπεριφορά. Αν και η ενδυμασία του Rick Owens και της ομάδας του ήταν avant-garde, το ερώτημα αν ήταν «αντιαισθητικό» είναι υποκειμενικό και εξαρτάται από την ατομική αισθητική. Η Απαγορευμένη Πόλη είπε ότι η ενδυμασία τους δεν συμμορφωνόταν με τις οδηγίες και ζήτησε να αλλάξουν. Ωστόσο, ο Όουενς και οι σύντροφοί του ένιωσαν ότι τα ρούχα τους ήταν αποδεκτά. Παρόμοια ζητήματα ενδυματολογικού κώδικα έχουν προκύψει σε άλλους δημόσιους χώρους, όπως οι περιορισμοί του μετρό Guangzhou στην εμφάνιση των επιβατών, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τη δημόσια τάξη.
Πολιτισμικά μιλώντας, η αρχή του «όταν είσαι στη Ρώμη, κάνε όπως κάνουν οι Ρωμαίοι» είναι το κλειδί στις διαπολιτισμικές αλληλεπιδράσεις. Αυτό που φορούσε ο Όουενς μπορεί να μην ήταν αμφιλεγόμενο σε άλλες χώρες, αλλά στην Απαγορευμένη Πόλη, ένα μέρος που έχει πολιτιστική σημασία, η δημόσια ενδυμασία πρέπει να συμμορφώνεται με ορισμένους κανόνες.
Ενώ οι άνθρωποι έχουν την ελευθερία να εκφράζονται μέσα από το ντύσιμο, είναι σημαντικό να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ των πολιτισμικών διαφορών και του σεβασμού των τοπικών εθίμων και παραδόσεων. (Πηγή:Yangcheng Evening News)