Δεκαέξι λοφιοφόροι ίβιδες, γεννημένοι στην Ιαπωνία και απόγονοι πουλιών που είχαν σταλεί από την Κίνα, εγκαταστάθηκαν επίσημα την Τετάρτη στον Ζωολογικό Κήπο του Πεκίνου, μετά την ολοκλήρωση της καραντίνας ενός μήνα.
Αυτά τα πουλιά, τα οποία αποτελούν εθνικά προστατευόμενο είδος πρώτης κατηγορίας, θα ζήσουν και θα αναπαραχθούν μαζί με τον υπάρχοντα πληθυσμό 23 λοφιοφόρων ίβιδων του κήπου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ζωολογικού κήπου.
Ο Μάο Γιου, υπεύθυνος της ομάδας για τους λοφιοφόρους ίβιδες, δήλωσε ότι είχαν γίνει ενδελεχείς προετοιμασίες για την άφιξη των πτηνών. “Καθαρίσαμε και απολυμάναμε προσεκτικά τα κλουβιά τους και τους παρέχουμε κατάλληλη τροφή, όπως χελιδονόψαρα, λωρίδες βοδινού και αλευροσκώληκες” είπε ο Μάο Γιου.
Ο Μάο Γιου, που εργάζεται με τους λοφιοφόρους ίβιδες εδώ και 23 χρόνια, συνόδευσε αυτά τα πουλιά από την αρχή της καραντίνας τους. “Οι λοφιοφόροι ίβιδες είναι από τη φύση τους δειλοί και ευαίσθητοι στον θόρυβο. Ακόμα και η παραμικρή ενόχληση μπορεί να τους τρομάξει. Ελπίζω ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα εξοικειωθούν μαζί μου,” πρόσθεσε.
Ο Τζενγκ Τσανγκμίνγκ, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης ειδών του ζωολογικού κήπου, ανέφερε ότι ο Ζωολογικός Κήπος του Πεκίνου εκκόλαψε τον πρώτο λοφιοφόρο ίβιδα με τεχνητή αναπαραγωγή το 1989. Με την προσθήκη αυτών των πουλιών, ο συνολικός πληθυσμός του ζωολογικού κήπου φτάνει τους 39.
Ο λοφιοφόρος ίβις βρισκόταν κάποτε στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Το 1981, βρέθηκαν μόλις επτά άγριοι λοφιοφόροι ίβιδες στο Γιανγκσιάν, στην επαρχία Σαανσί της βορειοδυτικής Κίνας. Μετά από τέσσερις δεκαετίες προσπαθειών προστασίας, ο παγκόσμιος πληθυσμός των πουλιών έχει ξεπεράσει τις 10.000.
Οι 16 λοφιοφόροι ίβιδες μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στο Πεκίνο στις 31 Οκτωβρίου. (Πηγή: imsilkroad,S.H.I.P)