Τη Δευτέρα, η Κίνα εισήγαγε μια σειρά νέων πολιτικών για τη στήριξη των γεννήσεων με στόχο τη δημιουργία μιας κοινωνίας που θα ευνοεί περισσότερο την ανατροφή παιδιών, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει βαθιές δημογραφικές προκλήσεις λόγω της ταχείας γήρανσης του πληθυσμού της.
Μια οδηγία από το Συμβούλιο της Επικρατείας περιγράφει 13 στοχευμένα μέτρα για τη βελτίωση των υπηρεσιών υποστήριξης τοκετού, την επέκταση των συστημάτων φροντίδας παιδιών, την ενίσχυση της υποστήριξης στην εκπαίδευση, τη στέγαση και την απασχόληση και τη διαμόρφωση μιας κοινωνικής ατμόσφαιρας φιλικής προς τις γεννήσεις.
Οι εργαζόμενοι σε ευέλικτες και νέες μορφές απασχόλησης, καθώς και οι αγρότες μετανάστες που έχουν ήδη συμμετάσχει στο βασικό σύστημα ιατρικής ασφάλισης για εργαζόμενους σε αστικές περιοχές, θα ενταχθούν στο σύστημα ασφαλίσεως μητρότητας της χώρας, σύμφωνα με το έγγραφο.
Οι νέοι γονείς μπορούν να αισθάνονται πιο σίγουροι παίρνοντας άδεια από την εργασία τους, καθώς το έγγραφο προτρέπει τις τοπικές αρχές να διασφαλίσουν την εφαρμογή των πολιτικών για την άδεια μητρότητας, ανταμοιβής τοκετού, πατρότητας και φροντίδας παιδιών.
Θα καθιερωθεί ένα σύστημα επιδότησης τοκετού και η χώρα έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις σχετικές μειώσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Σημαντικό είναι ότι θα προστεθούν υπηρεσίες ανακούφισης από τον πόνο του τοκετού και βοηθητικών αναπαραγωγικών τεχνολογιών στη λίστα των υπηρεσιών που δικαιούνται αποζημίωση μέσω της ιατρικής ασφάλισης, σύμφωνα με το έγγραφο.
Η χώρα θα ενισχύσει επίσης την εκπαίδευση υγείας για τους εφήβους, για την πρόληψη ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων και τη βελτίωση των υπηρεσιών φροντίδας κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη και την άμβλωση.
Θα γίνουν περισσότερες προσπάθειες για την αύξηση της παροχής ποιοτικών παιδιατρικών πόρων, τη διοχέτευση αυτών των πόρων στο επίπεδο της κοινότητας και τη διασφάλιση μιας πιο ισορροπημένης κατανομής μεταξύ των περιφερειών.
Για την αύξηση της προσβασιμότητας στις υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, θα ιδρυθούν κέντρα φροντίδας παιδιών σε επίπεδο περιφέρειας και πόλης, ενώ οι εγκαταστάσεις φροντίδας παιδιών θα σχεδιάζονται, θα κατασκευάζονται, θα εγκρίνονται και θα τίθενται σε λειτουργία σε συνδυασμό με τις νεόδμητες κοινότητες, αναφέρει το έγγραφο.
Οι τοπικές αρχές που έχουν τη δυνατότητα ενθαρρύνονται να αυξήσουν τα όρια δανείων από το ταμείο στέγασης για πολύτεκνες οικογένειες, ώστε να τις υποστηρίξουν στην αγορά κατοικίας.
Ως μία από τις πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου, η Κίνα αντιμετωπίζει την αυξανόμενη πρόκληση ενός πληθυσμού 1,4 δισεκατομμυρίων που γερνάει με γρήγορο ρυθμό.
Από το 2022, η Κίνα έχει εισέλθει σε μια φάση μείωσης του πληθυσμού, με άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω να αποτελούν πάνω από το 14% του πληθυσμού, υποδηλώνοντας μια κοινωνία μέτριας ηλικίας.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σχεδόν 300 εκατομμύρια Κινέζοι πολίτες είναι ηλικίας 60 ετών και άνω — αριθμός που προβλέπεται να ξεπεράσει τα 400 εκατομμύρια έως το 2033 και να πλησιάσει τα 500 εκατομμύρια έως το 2050. Μέχρι τότε, οι ηλικιωμένοι αναμένεται να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 35% του πληθυσμού της χώρας.
Ως απάντηση σε αυτές τις δημογραφικές αλλαγές, η Κίνα σταδιακά χαλάρωσε τις πολιτικές οικογενειακού προγραμματισμού της την τελευταία δεκαετία.
Το 2013, η Κίνα επέτρεψε στα ζευγάρια να αποκτήσουν δεύτερο παιδί, εάν ο ένας από τους γονείς είναι μοναχοπαίδι, και το 2016, επέτρεψε στα παντρεμένα ζευγάρια να αποκτήσουν δύο παιδιά, καταργώντας σταδιακά την πολιτική του ενός παιδιού που ίσχυε για δεκαετίες. Το 2021 ανακοίνωσε την υποστήριξη για ζευγάρια που επιθυμούν να κάνουν τρίτο παιδί. (Πηγή: imsilkroad)