Στη σύνοδο συμπροέδρευσαν ο Κινέζος υφυπουργός Εμπορίου και Αναπληρωτής Αντιπρόσωπος για Διεθνείς Εμπορικές Διαπραγματεύσεις κ. Λινγκ Τζι και ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Φραγκογιάννης.
Η οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας διατηρεί την θετική δυναμική, παρά δυσμενείς παράγοντες, όπως ο ρυθμός ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, επισήμανε ο Κινέζος υφυπουργός.
Υπογραμμίζοντας ότι οι δύο χώρες έχουν δεσμευτεί για από κοινού οικοδόμηση «Μιας Ζώνης, Ενός Δρόμου» υψηλής ποιότητας, ο κ. Λινγκ επιβεβαίωσε την πρόθεση της Κίνας για ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, η ναυτιλία, η ενέργεια, η προστασία του περιβάλλοντος, ο τουρισμός και η γεωργία.
Τονίζοντας την έντονη αντίθεση της Κίνας στους περιορισμούς στα κινέζικα “πράσινα” προϊόντα, ο κ. Λινγκ δήλωσε ότι αυτές οι συμπεριφορές της ΕΕ, υπονομεύουν τον θεμιτό ανταγωνισμό.
Ο ίδιος δήλωσε ότι αναμένεται η Ελλάδα να διαδραματίσει ένα ενεργό ρόλο εντός της ΕΕ και να συνεχίσει να ενισχύει την συνεργασία με την Κίνα, προκειμένου να δημιουργήσει ένα δίκαιο και διαφανές επιχειρηματικό περιβάλλον για τις κινέζικες εταιρίες στην Ελλάδα.
Ο υφυπουργός κ. Φραγκογιάννης δήλωσε ότι η Ελλάδα εκτιμά πολύ την οικονομική και εμπορικἠ σχέση με την Κίνα και είναι πρόθυμη να υποστηρίξει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των Χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και την κοινή οικοδόμηση «Μία Ζώνης, Ενός Δρόμου».
Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Φραγκογιάννης, ευελπιστεί να αυξήσει τις εξαγωγές σε αγροτικά προϊόντα, τρόφιμα και ναυτιλιακό εξοπλισμό στην Κίνα και καλωσορίζει τις επενδύσεις από κινέζικες εταιρίες.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η πρόσφατη έρευνα του τμήματος 301 που ξεκίνησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στους τομείς της ναυπηγικής βιομηχανίας και της ναυτιλίας της Κίνας είναι μια μονομερής ενέργεια, η οποία παραβιάζει τις βασικές κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, υπονομεύει το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα με αποτέλεσμα να παραμορφώνει την διεθνή ναυτιλία και το εμπόριο και να διαταράσσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας. Η ζημιά της ισοδυναμεί με την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα.
Κάλεσαν όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη να τηρήσουν μια αντικειμενική και δίκαιη στάση, να ενισχύσουν τη διεθνή συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας και να προστατεύσουν το δίκαιο ανταγωνιστικό περιβάλλον.