Κινέζοι και Τούρκοι ειδικοί εκδηλώνουν ενδιαφέρον για συνεργασία στην αρχαιολογική έρευνα, με στόχο την αποκάλυψη νέων ευρημάτων σε μία από τις αρχαιότερες νεολιθικές τοποθεσίες στον κόσμο, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Αρχαιολόγοι από τις δύο χώρες συγκεντρώθηκαν στο πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολιθικής Εποχής, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Σανλιούρφα από τις 4 έως τις 8 Νοεμβρίου, για να συζητήσουν διάφορες πτυχές της αρχαιολογικής έρευνας για τη Νεολιθική Εποχή.
Η περιοχή, με μακραίωνη ιστορία, έχει παίξει κρίσιμο ρόλο στην αποκάλυψη των μυστηρίων της Νεολιθικής περιόδου, μιας μεταμορφωτικής εποχής που έθεσε τα θεμέλια του ανθρώπινου πολιτισμού πριν από περίπου 12.000 χρόνια.
Σχεδόν 1.000 επιστήμονες από 63 χώρες συμμετείχαν στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε μια περιοχή που φιλοξενεί παγκοσμίως αναγνωρισμένες νεολιθικές τοποθεσίες, όπως το Gobeklitepe και το Karahantepe.
Οι δύο αυτές τοποθεσίες αποτελούν τμήματα της ευρύτερης περιοχής “Tas Tepeler” ή “Πετρώδεις Λόφοι”, όπου οι αρχαιολόγοι έχουν αποκαλύψει μνημειακά αγάλματα και αρχιτεκτονικά στοιχεία, φωτίζοντας την αυγή του ανθρώπινου πολιτισμού. (Πηγή: imsilkroad,S.H.I.P)