Καθώς η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας βαδίζει σε μερικές μέρες προς τη συμπλήρωση 75 ετών από την ίδρυσή της το 1949, σε αυτά τα χρόνια το ποσοστό του αστικού της πληθυσμού έχει σημειώσει αύξηση άνω των 55 ποσοστιαίων μονάδων, αγγίζοντας πλέον μια αναλογία με δύο κατοίκους σε πόλεις για κάθε έναν κάτοικο στην ύπαιθρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS) της Κίνας που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, το ποσοστό αστικοποίησης της Κίνας, το οποίο μετρά την αναλογία των μόνιμων κατοίκων των πόλεων σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό, αυξήθηκε κατά 55,52 ποσοστιαίες μονάδες από τα τέλη του 1949 σε 66,16% μέχρι το τέλος του 2023.
Στα 75 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, η χώρα έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη και ταχύτερη διαδικασία αστικοποίησης στην παγκόσμια ιστορία, ανέφερε σε έκθεσή της η NBS.
Υπήρχαν μόλις 129 πόλεις στην Κίνα στα τέλη του 1949, με συνολικό πληθυσμό 39,49 εκατομμύρια. Ο αριθμός των πόλεων έφτασε τις 694 στο τέλος του 2023, ενώ σε επίπεδο νομού και σε μεγαλύτερες πόλεις ζούσαν 673,13 εκατομμύρια άνθρωποι. Μεταξύ αυτών, υπήρχαν 29 πόλεις με πληθυσμό άνω των 5 εκατομμυρίων η καθεμία και 11 πόλεις με πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων η καθεμία.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η λιγότερο ανεπτυγμένη δυτική περιοχή της Κίνας αναπτύσσεται, καταγράφοντας μια πιο ισορροπημένη διαδικασία αστικοποίησης. Μεταξύ των 11 πόλεων σε επίπεδο νομού που έχουν προστεθεί από το 2011, οι εννέα από αυτές βρίσκονται στη δυτική περιφέρεια της Κίνας.
Καθώς η αστικοποίηση προχωρά, η Κίνα έχει άρει σχεδόν όλα τα όρια στην εγγραφή των νοικοκυριών σε πόλεις με λιγότερους από 3 εκατομμύρια μόνιμους κατοίκους η καθεμία, καθιστώντας πιο εύκολο για όσους προέρχονται από αγροτικές περιοχές να εγκατασταθούν μόνιμα στις πόλεις. (Πηγή: imsilkroad)