Για τον 29χρονο Peter Carberry, έναν επαγγελματία πληροφορικής από την Ιρλανδία, η πρόσφατη επίσκεψή του στην Κίνα, του παρουσίασε πολλές ευχάριστες εκπλήξεις σε σύγκριση με το πρώτο του ταξίδι πριν από οκτώ χρόνια.
Το 2016, του πήρε πάνω από 40 ώρες για να φτάσει στην Κίνα, με στάσεις στο Άμστερνταμ και τη Ντόχα. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, πέταξε απευθείας από το Δουβλίνο στο Πεκίνο, και χάρη σε μια πολιτική διευκόλυνσης ανταλλαγών που εφαρμόστηκε τον Μάρτιο, μπήκε στην Κίνα χωρίς βίζα.
«Σε λιγότερο από μια δεκαετία έχω δει την Κίνα να γίνεται ένας όλο και πιο προσβάσιμος τόπος για τους Ιρλανδούς, είτε πρόκειται για τουρισμό, είτε για εκπαίδευση είτε για επιχειρηματική δραστηριότητα», είπε.
Προσκεκλημένος από το Center for the Americas, China International Communications Group, ο Carberry είναι ένας από τους 27 νέους εκπροσώπους από 21 χώρες και περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ταϊλάνδης και της Ιαπωνίας, για να συμμετάσχει σε ένα εβδομαδιαίο ταξίδι που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, για να εξερευνήσουν τις σύγχρονες και παραδοσιακές πτυχές της Κίνας.
Η περιοδεία, που ονομάζεται “Future Close-Up”, περιλαμβάνει επισκέψεις στο Βιομηχανικό Μουσείο της Κίνας, το Πανεπιστήμιο Tsinghua και ένα έξυπνο εστιατόριο hotpot, μεταξύ άλλων, στο Πεκίνο, το Shenyang και την Νέα Περιοχή Xiong’an.
Στο Πεκίνο, επισκέφτηκαν τον κινέζικο τεχνολογικό κολοσσό Tencent, όπου γνώρισαν ένα σύνολο ψηφιακών εργαλείων, συμπεριλαμβανομένης της πλατφόρμας πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου WeChat Pay, που θα τους βοηθούσε να περιηγηθούν πιο άνετα στη ζωή στην Κίνα, σε καθημερινές δραστηριότητες όπως στη παραγγελία φαγητού και ταξί.
«Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις πώς το οικοσύστημα των ψηφιακών πληρωμών έχει μετασχηματιστεί σε ψηφιακή οικονομία και πώς τώρα είναι παρόν σε κάθε πτυχή της κινεζικής ζωής», είπε η Stacey Ann Pearson, επικεφαλής του Web3-APAC στην Amazon Web Services, που θεώρησε τον τομέα αυτόν ως ένα αποκαλυπτικό παράδειγμα της καινοτομίας της Κίνας.
«Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια αλλαγή όπου η Κίνα δεν είναι πλέον ένας ακόλουθος, αλλά επίσης δημιουργεί καινοτομίες που αντιγράφονται εκτός της χώρας», είπε η Pearson. «Αυτή είναι μια μνημειώδης αλλαγή για μια χώρα που προχωρά περισσότερο στην αλυσίδα αξίας σε ό,τι αφορά την τεχνολογία».
Στο ταξίδι στην πόλη Shenyang στην επαρχία Liaoning της βορειοανατολικής Κίνας, ο Simon Buschges, ένας Γερμανός που εργάζεται για μια γαλλική συμβουλευτική εταιρεία, χάρηκε που είδε τους ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς μεταξύ της πόλης και της Γερμανίας, όπως αποδεικνύεται από τις ζωηρές σκηνές στο China-Germany Enterprise International. Innovation Incubation Center και στο Sino-German International Street.
Βρήκε επίσης ενδιαφέρον ότι σαν την πρωτοβουλία Industry 4.0 στη Γερμανία, η Κίνα προωθεί την ανάπτυξη νέων ποιοτικών παραγωγικών δυνάμεων.
«Είναι σωστό να σκεφτόμαστε μεγάλα, να βλέπουμε τι είναι δυνατό και να υπερβούμε αυτό που είναι επί του παρόντος ο κανόνας, να κάνουμε το επόμενο βήμα και να προωθούμε νέα πράγματα», είπε, περιγράφοντας το Shenyang ως μια μεγάλη πόλη με έντονη καινοτομία και μια προοπτική να ακολουθήσει το νέο.
Έχοντας εργαστεί στο Shenyang για σχεδόν 20 χρόνια, ο Ng Yuk Yeung Paul, Διευθύνων Σύμβουλος της South China Holdings Company Limited και εκτελεστικός πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Liaoning του Χονγκ Κονγκ, έχει γίνει μάρτυρας της αναζωογόνησης του βιομηχανικού κόμβου.
«Με μια σταθερή βιομηχανική βάση, πλούσιους πόρους και ώθηση για αναβάθμιση της οικονομίας της, η επαρχία Liaoning είναι ένας ιδανικός προορισμός για επενδύσεις», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η ομοσπονδία σχεδιάζει να προσκαλέσει εμπορικά επιμελητήρια και βιομηχανικούς συλλόγους από το Χονγκ Κονγκ να επισκεφτούν την επαρχία για να εξερευνήσουν ευκαιρίες συνεργασίας.
Στην «πόλη του μέλλοντος» της Κίνας, την Νέα Περιοχή Xiong’an, επισκέφθηκαν το βιομηχανικό πάρκο έξυπνης πόλης της China Telecom, όπου το έργο της φάσης 1 τέθηκε σε λειτουργία τον Μάιο. Μια περιοδεία στην Baiyangdian, τον μεγαλύτερο υδροβιότοπο γλυκού νερού στη βόρεια Κίνα, τους έδειξε τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας του νερού χάρη σε μια εκστρατεία αποκατάστασης και προστασίας.
Πριν από την επίσκεψη, ο Phillip Forman, ένας νεαρός επιχειρηματίας από τις ΗΠΑ, πίστευε ότι η Xiong’an θα ήταν απλά το Πεκίνο 2.0.
«Εντυπωσιάστηκα πραγματικά που η τοπική κυβέρνηση είπε ότι είχε επισκεφτεί περίπου 20 διαφορετικές μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο και πήρε έμπνευση από όλες ενώ σχεδίαζε τη Xiong’an», είπε.
Το ταξίδι ήταν η πρώτη επίσκεψη στην Κίνα για την Elena Poliakova, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Διοίκησης IESEG στη Γαλλία, η οποία θαύμασε τις σύγχρονες υποδομές, τις προηγμένες τεχνολογίες, το καθαρό περιβάλλον και το ωραίο φαγητό της χώρας.
Ήδη ανυπομονεί για το δεύτερο ταξίδι της στην Κίνα. «Οι ξένοι φίλοι μου στην Κίνα μου είπαν ότι η χώρα αλλάζει τόσο γρήγορα που θα βρεις νέα πράγματα εδώ ακόμα και μετά από έναν χρόνο απουσίας».(Πηγή:imsilkroad)