Το ελληνικό όνομα «Γεωγραφία Σίγμα» φέρει το νέο πολυμοντέλο επεξεργασίας γεωγραφικών πληροφοριών που συνδυάζει τη γεωγραφία με την τεχνητή νοημοσύνη και παρουσιάστηκε την Πέμπτη στο Πεκίνο.
Το μοντέλο αυτό, το πρώτο στο είδος του παγκοσμίως, εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην επιτάχυνση των γεωγραφικών ανακαλύψεων και θα αποτελεί το πιο χρήσιμο εργαλείο για κάθε γεωγράφο.
Αναπτύχθηκε από μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Γεωγραφικών Επιστημών και Έρευνας Φυσικών Πόρων (IGSNRR), το Ινστιτούτο Έρευνας του Θιβετιανού Οροπεδίου και το Ινστιτούτο Αυτοματισμού, όλα υπό την αιγίδα της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και άλλων οργανώσεις.
Η «Σίγμα» μπορεί να απαντά σε επαγγελματικές γεωγραφικές ερωτήσεις, να αναλύει γεωγραφικά άρθρα, να αναλαμβάνει ερωτήματα και σε βάθος ανάλυση γεωγραφικών δεδομένων και να σχεδιάζει θεματικούς χάρτες, δήλωσε ο Σου Φεντζέν, αναπληρωτής διευθυντής του IGSNRR.
Σε σύγκριση με τα γενικά πολυμοντέλα επεξεργασίας, η «Σίγμα» διαθέτει βαθύτερη κατανόηση των γλωσσικών προτύπων, της ορολογίας για συγκεκριμένο τομέα και των επαγγελματικών γνώσεων στον τομέα της γεωγραφίας, επιτρέποντάς της να χειρίζεται καλύτερα εξειδικευμένα ζητήματα, είπε ο Σου.
Εκτός από την απάντηση σε γεωγραφικές ερωτήσεις, το πολυμοντέλο μπορεί επίσης να αντιστοιχίσει τις απαντήσεις κειμένου που δημιουργούνται με φωτογραφίες γεωγραφικού τοπίου, θεματικούς χάρτες ή σχηματικά γραφήματα για να βοηθήσει τους χρήστες να κατανοήσουν τις απαντήσεις κειμένου με πιο οπτικό και ευφάνταστο τρόπο, πρόσθεσε.
Η λειτουργία βοηθού έρευνας που αναπτύχθηκε από την ομάδα, με βάση τη «Σίγμα», μπορεί να ολοκληρώσει διαδικασίες όπως η κατανόηση εννοιών, η απόκτηση δεδομένων, η ανάλυση πληροφοριών και η χαρτογράφηση σύμφωνα με τις οδηγίες χρήστη και τελικά να δημιουργήσει επαγγελματικά γεωγραφικά γραφήματα που χρειάζονται οι χρήστες.
Το μοντέλο θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στη διεύρυνση της κατανόησης του ευρύτερου κοινού για τις γεωγραφικές επιστήμες και να υποστηρίξει την ακαδημαϊκή έρευνα και μελέτες για την αποκάλυψη μεγάλων γεωγραφικών επιστημονικών ανακαλύψεων.
Ήδη η «Σίγμα» έχει αναφερθεί από περισσότερες από 10 εργασίες που έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικές επιθεωρήσεις, όπως τα περιοδικά του ομίλου Nature, δηλαδή τα The Innovation και Earth’s Future.
Η ερευνητική ομάδα που τη δημιούργησε θα συνεχίσει να αναβαθμίζει τη «Γεωγραφία Σίγμα», με στόχο να της δώσει τη δυνατότητα να κατανοήσει τους χάρτες και να δημιουργήσει μια πλατφόρμα για να διευκολύνει τους επιστήμονες και τις ερευνητικές ομάδες να συνεργαστούν μέσω της ανταλλαγής δεδομένων, μοντέλων και ερευνητικών ιδεών. (Πηγή: imsilkroad)