Ένα μοναδικό, αρχαίο κουτί σε σχήμα καβουκιού χελώνας και ένας βωμός θυσίας ανακαλύφθηκαν, μεταξύ άλλων, στον θησαυρό 13.000 κειμηλίων που χρονολογούνται πάνω από 3.000 χρόνια και ήρθαν στο φως στη νοτιοδυτική Κίνα.
Τα κειμήλια – πολλά από αυτά είναι κατασκευασμένα από χρυσό, χαλκό και νεφρίτη – ανακαλύφθηκαν σε έξι λάκκους θυσιών, στον αρχαιολογικό χώρο Sanxingdui, κοντά στην Τσενγκντού.
Οι ιστορικοί γνωρίζουν σχετικά λίγα πράγματα για τον πολιτισμό Sanxingdui, ο οποίος δεν άφησε πίσω του γραπτά αρχεία ή ανθρώπινα λείψανα, αν και πολλοί πιστεύουν ότι αποτελούσε μέρος του αρχαίου βασιλείου των Shu. Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι τα νέα ευρήματα θα φωτίσουν το βασίλειο, που ήλεγχε τη δυτική λεκάνη του Σετσουάν, κατά μήκος του άνω ρου του ποταμού Γιανγκτσέ, μέχρι να κατακτηθεί το 316 π.Χ..
Μια μεικτή ομάδα αρχαιολόγων από το Ινστιτούτο Έρευνας Πολιτιστικών Κειμηλίων και Αρχαιολογίας της επαρχίας Σετσουάν, το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, το Πανεπιστήμιο του Σετσουάν και άλλα ερευνητικά ιδρύματα κάνουν ανασκαφές στους έξι λάκκους, από το 2020.
Στην πιο πρόσφατη ανασκαφή, οι αρχαιολόγοι βρήκαν 3.155 σχεδόν άθικτα κειμήλια, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 2.000 χάλκινων αντικειμένων και αγαλμάτων, όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας Xinhua.
Νέα ευρήματα από το παρελθόν
Οι ερευνητές χαρακτήρισαν ένα κουτί σε σχήμα χελωνόσαρκου από χαλκό και νεφρίτη ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματά τους, λέγοντας ότι είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτουν ένα τέτοιο αντικείμενο.
«Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το σκεύος είναι μοναδικό στο είδος του, δεδομένου του χαρακτηριστικού του σχήματος, της εξαιρετικής τεχνικής και του ευφυούς σχεδιασμού του. Παρόλο που δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο χρησιμοποιούνταν αυτό το αγγείο, μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι αρχαίοι άνθρωποι το εκτιμούσαν», δήλωσε στο Xinhua ο Li Haichao, καθηγητής του πανεπιστημίου Sichuan.
Σε έναν από τους λάκκους βρέθηκε επίσης ένας χάλκινος βωμός ύψους σχεδόν 0,9 μέτρων, όπου οι άνθρωποι του πολιτισμού Shu πιστεύεται ότι έκαναν θυσίες «στον ουρανό, τη γη και τους προγόνους τους.» Ίχνη γύρω από τους λάκκους από μπαμπού, καλάμια, σόγια, βοοειδή και αγριογούρουνα υποδηλώνουν ότι όλα αυτά προσφέρονταν ως θυσίες.
Αρχαίες πολιτιστικές ανταλλαγές
Ο Ραν Χονγκλίν, διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Κειμηλίων και Αρχαιολογικής Έρευνας Sanxingdui, δήλωσε στο Xinhua ότι η ποικιλομορφία των αντικειμένων στην περιοχή δείχνει τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των αρχαίων πολιτισμών στην Κίνα.
Επισήμανε ότι ένα από τα γλυπτά με το κεφάλι ενός ανθρώπου και το σώμα φιδιού ήταν χαρακτηριστικό του αρχαίου πολιτισμού Shu, ενώ τα τελετουργικά αγγεία που είναι γνωστά ως “zun” από την τοποθεσία ήταν χαρακτηριστικά της Zhongyuan, στις κεντρικές πεδιάδες της Κίνας.
«Πολλά πολιτιστικά λείψανα που ανακαλύφθηκαν στο Sanxingdui έχουν επίσης παρατηρηθεί σε άλλες τοποθεσίες στην Κίνα, δίνοντας στοιχεία για την πρώιμη ανταλλαγή και ενσωμάτωση του κινεζικού πολιτισμού», δήλωσε ο Ran.
Ο αρχαιολογικός χώρος έκτασης 11,9 τετραγωνικών χιλιομέτρων έχει αποδώσει χιλιάδες αρχαία αντικείμενα από τότε που ένας ντόπιος αγρότης έπεσε πάνω στον θησαυρό τη δεκαετία του 1920. Πολύτιμα αντικείμενα όπως μια χρυσή μάσκα βάρους περίπου 100 γραμμαρίων, κειμήλια από ελεφαντοστό και ένα μαχαίρι από νεφρίτη ήταν μεταξύ των αντικειμένων που αποκαλύφθηκαν πέρυσι.
Αν και δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, το Sanxingdui βρίσκεται στον «προσωρινό κατάλογο» του οργανισμού προς εξέταση. (Lifo, Με στοιχεία από το Xinhua)