Η Κίνα έχει καταγράψει πλέον αξιοσημείωτα επιτεύγματα στην ανάπτυξη με «πράσινο πρόσημο» και με χαμηλές εκπομπές άνθρακα τα τελευταία χρόνια, επιταχύνοντας την πράσινη μετάβασή της σε πολλαπλά μέτωπα, ενώ συμβάλλει ενεργά στις παγκόσμιες δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής.
Ο Wen Hua, αξιωματούχος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης, είπε πρόσφατα ότι η πρόοδος της Κίνας στην πράσινη ανάπτυξη έχει εκδηλωθεί σε διάφορους τομείς, αναφέροντας το πλαίσιο πολιτικής για τον περιορισμό της χρήσης άνθρακα και την κλιματική ουδετερότητα, τη βελτιστοποιημένη βιομηχανική δομή και την υψηλότερη αποδοτικότητα χρήσης πόρων, μεταξύ άλλων.
Η Κίνα έχει καθιερώσει ένα πλαίσιο πολιτικής «1+N» για τον περιορισμό του άνθρακα και την ουδετερότητα, το οποίο περιλαμβάνει δύο γενικά πλαίσια, όπως σχεδιασμό ανώτατου επιπέδου, 12 σχέδια υλοποίησης που στοχεύουν σε συγκεκριμένους τομείς και βιομηχανίες και σχέδια υποστήριξης που καλύπτουν τομείς όπως η επιστήμη, η τεχνολογία και τα οικονομικά, είπε ο κ. Wen.
Η βιομηχανική δομή έχει επίσης αναβαθμιστεί: Ενώ βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση και μειώνει τις εκπομπές άνθρακα από υπάρχοντα έργα, η Κίνα έχει θέσει αυστηρά ενεργειακά και περιβαλλοντικά πρότυπα για νέα έργα.
Ειδικότερα, ο κ. Wen υπογράμμισε τις θετικές επιπτώσεις των μεγάλων προγραμμάτων αναβάθμισης εξοπλισμού και προγραμμάτων απόσυρσης (μέσω ανταλλαγής) καταναλωτικών αγαθών που εφαρμόζονται από την αρχή του έτους. Το σύστημα δεν χρησιμεύει μόνο ως ένα ισχυρό μέτρο για την τόνωση των επενδύσεων και της κατανάλωσης, αλλά και ως μια κρίσιμη πολιτική για το κλίμα. Με την προώθηση της εφαρμογής προηγμένων προϊόντων και εξοπλισμού που εξοικονομούν ενέργεια, το πρόγραμμα βοήθησε στη μείωση της χρήσης ενέργειας και άνθρακα σε ολόκληρη την κοινωνία, είπε ο κ. Wen.
Ο Dong Wancheng, αξιωματούχος της Εθνικής Υπηρεσίας Ενέργειας της Κίνας, τόνισε τις εντατικές προσπάθειες της χώρας στην ενεργειακή μετάβαση. Ο κ. Dong είπε ότι η Κίνα έχει ενισχύσει την ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας, με το μερίδιό της στη συνολική χρήση ενέργειας να αυξάνεται κατά 10,9 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία δεκαετία.
Ενώ επιταχύνει τη μετάβασή της προς την πράσινη ανάπτυξη και με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, η Κίνα έχει επίσης διαδραματίσει ενεργό ρόλο στον μετριασμό της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.
Η ενεργειακή μετάβαση της Κίνας συνεισφέρει ολοένα και περισσότερο στον κόσμο, είπε ο κ. Dong, προσθέτοντας ότι η χώρα μοιράζεται προϊόντα καθαρής ενέργειας υψηλής ποιότητας με άλλες χώρες, συμβάλλοντας στην παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση και στη μείωση του άνθρακα.
Για παράδειγμα, οι εξαγωγές αιολικής ενέργειας και φωτοβολταϊκών προϊόντων της Κίνας βοήθησαν άλλες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 810 εκατομμύρια τόνους το 2023, σύμφωνα με τη λευκή βίβλο που εξέδωσε το Γραφείο Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας τον Αύγουστο.
Ο Xia Yingxian, αξιωματούχος του Υπουργείου Οικολογίας και Περιβάλλοντος, δήλωσε ότι η Κίνα έχει δώσει μεγάλη σημασία στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και έχει κάνει νέα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Σύμφωνα με τον κ. Xia, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά μονάδα ΑΕΠ της Κίνας σημειώνουν συνεχή μείωση και ο μηχανισμός της αγοράς άνθρακα έχει ενισχυθεί περαιτέρω. Τόνισε ότι η χώρα θα επεκτείνει σταθερά την εθνική της αγορά εμπορίας άνθρακα και θα προσπαθήσει να διασφαλίσει την υγιή και σταθερή λειτουργία της.
Σημειώνοντας ότι πλησιάζει η 29η σύνοδος της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών (COP29) της Σύμβασης-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, ο κ. Xia είπε ότι η Κίνα θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει θετικό και εποικοδομητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.
Το Αζερμπαϊτζάν έχει επιλεγεί ως η προεδρεύουσα χώρα της COP29, που θα φιλοξενηθεί στο Μπακού τον Νοέμβριο. Ο κ. Xia είπε ότι η Κίνα θα συνεργαστεί με όλα τα άλλα μέρη για να υποστηρίξει την προεδρία του Αζερμπαϊτζάν στην επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων από τη COP29. (Πηγή: imsilkroad)