Η Μελόνι πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στην Κίνα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Κίνα, η πρωθυπουργός της Ιταλίας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό της Λι Τσιάνγκ και ανακοίνωσε την επανεκκίνηση της συνεργασίας της Ιταλίας με την Κίνα, ανέφεραν το ANSA και το Reuters.
Στη συνάντηση της Μελόνι με τον Κινέζο ομόλογό της, υπογράφηκε επίσης ένα σχέδιο δράσης για τα επόμενα τρία χρόνια.
Η Μελόνι δήλωσε ότι η επίσκεψή της στην Κίνα δείχνει την επιθυμία να ξεκινήσει μια νέα φάση στις σχέσεις και να επανεκκινήσει τη διμερή συνεργασία. Το σχέδιο δράσης μεταξύ Ρώμης και Πεκίνου προς αυτή την κατεύθυνση έχει ως στόχο να πειραματιστεί με νέες μορφές συνεργασίας. Περιλαμβάνει επίσης συνεργασία στον τομέα της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών βιομηχανικών τομέων όπως η ηλεκτροκίνηση και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η Μελόνι βλέπει τις κινέζικες επενδύσεις ως μέσο ενίσχυσης της αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης της Ιταλίας.
Η Μελόνι συμμετείχε επίσης σε ένα ιταλο-κινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ την Τρίτη, στο οποίο προσκλήθηκαν επίσης εταιρείες όπως η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Pirelli, ο ενεργειακός γίγαντας ENI, η αμυντική εταιρεία Leonardo, ιταλοί οινοπαραγωγοί και αρκετές ιταλικές μάρκες μόδας όπως η Dolce & Gabbana.
«Η Κίνα και η Ιταλία θα πρέπει να υιοθετήσουν τη νοοτροπία ότι και οι δύο πλευρές μπορούν να επωφεληθούν από τις σχέσεις τους και να αυξήσουν την εμπορική και επενδυτική συνεργασία, δίνοντας νέο δυναμισμό και βιωσιμότητα σε αυτή τη συνεργασία», δήλωσε ο Λι Τζιάνγκ κατά την έναρξη του οικονομικού φόρουμ.
Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες για να προσελκύσει έναν άλλο σημαντικό επενδυτή στη χώρα εκτός από τη Stellantis. Μιλώντας στο επιχειρηματικό φόρουμ, η Μελόνι κάλεσε επίσης το Πεκίνο να μοιραστεί «νέα σύνορα γνώσης με τους εταίρους του», αναφερόμενη σε στρατηγικούς βιομηχανικούς τομείς.
Οι ιταλικές άμεσες επενδύσεις στην Κίνα ανέρχονται σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Πάνω από 1.600 ιταλικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Κίνα, ειδικά στην κλωστοϋφαντουργία, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τη μηχανική, τη βαριά βιομηχανία. (Με πληροφορίες από businessdaily)