Μια γέφυρα πολιτισμού μεταξύ Κίνας και Ελλάδας, αποτελεί το Ελληνικό Κέντρο Σινολογίας που λειτουργεί στο Ιόνιο πανεπιστήμιο.
Ένα κέντρο με μεγάλη σημασία, όπως εξηγεί ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιάννης Ανδριώτης.
Ο Ανδρέας Φλώρος, πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου μιλά για το μακρύ ταξίδι στην Κίνα, που υπερβαίνει τις αποστάσεις και αναζητά τους αόρατους, μα τόσο βαθείς δεσμούς μεταξύ των δυο αρχαιότερων πολιτισμών του πλανήτη.
Το Ελληνικό κέντρο σινολογίας του Ιονίου πανεπιστημίου
Αυτό δηλώνουν οι Κινέζοι και το εκφράζουν τον σεβασμό και την εκτίμησή τους απέναντι στον Ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία της χώρας. Εντυπωσιασμένος από τις επαφές του δήλωσε και ο πρύτανης.
«Έπειτα από ένα ιδιαίτερο ταξίδι στην Κίνα, με επισκέψεις σε τέσσερις πόλεις και πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα οι καθηγητές του Ιουνίου εξασφάλισαν συνεργασίες, οι οποίες μέσα σε ελάχιστο χρόνο δέκα- δεκαπέντε ημερών έχουν ήδη προχωρήσει». Το άμεσο επόμενο βήμα αφορά τις ανταλλαγές μαθητών γυμνασίων και λυκείων, καθώς και εκπαιδευτικού προσωπικού επέστρεψαν πιο πλούσιοι σε εμπειρίες και γνώσεις».
Το Ελληνικό κέντρο σινολογίας του Ιονίου πανεπιστημίου
Αναγνωρίζοντας την βαρύτητα το ελληνικού πολιτισμού «δείχνουν εμπιστοσύνη στους Έλληνες αρκεί κάποιος να τους δείξει συνέπεια και ακρίβεια στα λεχθέντα», εξηγεί ο κ. Φλώρος.
Η συνεργασία προχωρά με δυο μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών μεταξύ Ιονίου και δυο εκ των καλυτέρων πανεπιστημίων της Κίνας.
Εκείνο που προωθείται είναι η διαπολιτισμική κατανόηση και όχι απλά διαπολιτισμική επικοινωνία. Είναι η εκπαίδευση των φοιτητών, προκειμένου να κατανοήσουν το διαφορετικό. Η συνεργασία εστιάζει κυρίως στον τομέα των τεχνών και της διαπολιτισμικής επικοινωνίας, με εμπροσθοφυλακή το τμήμα ξένων γλωσσών-μετάφρασης-διερμηνείας του Ιονίου και το Ελληνικό σινολογικό κέντρο, που ιδρύθηκε στα τέλη Αυγούστου στην Κέρκυρα και θα λειτουργεί ως πομπός του παγκόσμιου σινολογικού κέντρου που εδρεύει στο Qingdao, μία από τις 50 κορυφαίες πόλεις στον κόσμο για την παγκόσμια επιστημονική έρευνα.
Το Ελληνικό κέντρο σινολογίας του Ιονίου πανεπιστημίου
Το ελληνικό σινολογικό κέντρο που προσφέρει από πέρυσι δωρεάν μαθήματα κινεζικών στους φοιτητές και το προσωπικό του Ιονίου θα συνεχίσει αυτήν την λειτουργία για άλλα τέσσερα χρόνια.
Στόχος της όλης προσπάθειας σύμφωνα με τον κ. Φλώρο είναι η κατανόηση μεταξύ των δυο πολιτισμών και οι συγκλίσεις μεταξύ των δυο πλευρών.
Η διδασκαλία της Κινεζικής Γλώσσας στο ΙΠ προσφέρεται χωρίς δίδακτρα με βάση το σχετικό συμφωνητικό που υπογράφηκε μεταξύ του Ιόνιο Πανεπιστήμιο, του Τμήμα Ξ.Γ.Μ.Δκαι της Έδρα UNESCO του Ιονίου Πανεπιστημίου με το Κινεζικό Κέντρο για τη Γλωσσική Εκπαίδευση και Συνεργασία (CLEC-Center for Language Education and Cooperation). Το CLEC είναι αρμόδιο για τη διδασκαλία, πιστοποίηση και διάδοση της κινεζικής γλώσσας διεθνώς.
Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο η διδασκαλία της Κινεζικής γλώσσας σε επίπεδο αρχαρίων “ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 1” γίνεται από εξειδικευμένη κινέζα καθηγήτρια και επί του παρόντος απευθύνεται σε αρχάριους, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες όλων των Τμημάτων του Ι.Π. Διδάσκεται διά ζώσης δύο δίωρα την εβδομάδα, συνολικά τέσσερις (4) ώρες εβδομαδιαία, κατά τη διάρκεια του εαρινού ακαδημαϊκού εξαμήνου.
Το επίπεδο αυτό περιλαμβάνει το φωνητικό σύστημα της κινεζικής γλώσσας, απλά γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα, την εκμάθηση 400 λέξεων και πρακτική εξάσκηση, καθώς και
στοιχεία του κινεζικού πολιτισμού. Αναπτύσσονται βασικές γλωσσικές επικοινωνιακές δεξιότητες που αφορούν θέματα επικοινωνίας και καθημερινής ζωής, όπως: χαιρετισμοί, συστάσεις, μέλη της οικογένειας, εθνικότητες, σπουδές, επαγγέλματα, αγορές, αριθμοί, ημερομηνία και ώρα.
Η γνώση της κινεζικής γλώσσας αυτού του επιπέδου αντιστοιχεί στο επίπεδο 1 της Γραπτής Εξέτασης HSK (Hanyu Shuiping Kaoshi), του διεθνούς τυποποιημένου συστήματος εξέτασης και αξιολόγησης της κινεζικής γλώσσας που εφαρμόζει η Εθνική Επιτροπή Πιστοποίησης της Κινεζικής Γλώσσας (HANBAN) του Υπουργείου Παιδείας της Κίνας. Το εξεταστικό σύστημα βαθμολόγησης HSK περιλαμβάνει έξι επίπεδα, το HSK 1 (βασικό) έως και το HSK 6 (προχωρημένο).
Φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τους κύκλους των μαθημάτων μπορούν να λάβουν μέρος στις αντίστοιχες ετήσιες κρατικές κινεζικές εξετάσεις πιστοποίησης γλώσσας. (Πηγή:ertnews,sinology.ionio)