Η συνεργασία στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας μεταξύ της Κίνας και των χωρών-εταίρων της Πρωτοβουλίας Ζώνη και Δρόμος (Belt and Road Initiative – BRI) έχει ενισχυθεί την τελευταία δεκαετία, με τις ψηφιακές και πράσινες πατέντες να αναδεικνύονται ως σημαντικά στοιχεία αυτής της συνεργασίας.
Επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Διοίκηση Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Κίνας (CNIPA) την Τετάρτη αποκάλυψαν ότι από το 2013 έως το 2023, οι κινέζικες επιχειρήσεις στις χώρες εταίρους του BRI και σε σχετικούς οργανισμούς παρουσίασαν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης άνω του 20% όσον αφορά τις αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας και επιχορηγήσεις. Οι εταιρείες ψηφιακής επικοινωνίας και διαδικτύου όπως η Huawei, η Xiaomi και η Tencent ξεχώρισαν με μεγάλο όγκο αιτήσεων.
Ο αριθμός των αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας και των επιχορηγήσεων από χώρες του BRI διατήρησε επίσης ανάπτυξη στην Κίνα από το 2013.
Ο εκπρόσωπος του CNIPA Liang Xinxin τόνισε τις επιδόσεις των βασικών βιομηχανιών στην ψηφιακή οικονομία, λέγοντας ότι από το 2013 έως το 2023, οι πατέντες εφευρέσεων της Κίνας σε αυτόν τον τομέα που χορηγήθηκαν σε χώρες εταίρους BRI και σχετικούς οργανισμούς παρουσίασαν μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 16,9% ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός για τις πατέντες από τις χώρες της BRI ήταν 11,6%.
Η συνεργασία στις πράσινες πατέντες είναι επίσης αξιοσημείωτη. Σύμφωνα με τον Liang, ο αριθμός των αιτήσεων και των επιχορηγήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας για πράσινες και χαμηλές εκπομπές άνθρακα της Κίνας στις χώρες BRI παρουσίασε ταχεία ανάπτυξη, αυξάνοντας κατά 65,4% και 49,6% αντίστοιχα, από το 2020 έως το 2023. Στις κορυφαίες επιχειρήσεις περιλαμβάνεται το διυλιστήριο πετρελαίου Sinopec, ο κατασκευαστής μπαταριών CATL, η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων BYD και εταιρείες ψηφιακών επικοινωνιών όπως η OPPO και η Huawei. (Πηγή: imsilkroad)