Η Κίνα σκαρφάλωσε άλλη μία θέση, φτάνοντας στην 11η παγκοσμίως, στην κατάταξη των πιο καινοτόμων οικονομιών του κόσμου. Είναι έτσι μια από τις ταχύτερα ανερχόμενες κατά την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας (GII) 2024 που δημοσιεύτηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO) την Πέμπτη.
Η Κίνα παραμένει η μόνη μεσαίου εισοδήματος οικονομία στην πρώτη 30άδα, ενώ η Ελβετία, η Σουηδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σιγκαπούρη και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι κορυφαίες καινοτόμες οικονομίες στον κόσμο, σύμφωνα με τον GII. Η Ελλάδα κατατάσσεται 45η σε σύνολο 133 χωρών.
Η 17η έκδοση του GII, η οποία χρησιμεύει ως κρίσιμο σημείο αναφοράς για τις παγκόσμιες τάσεις καινοτομίας, αποκαλύπτει ότι παρά την ταχεία άνοδο ορισμένων χωρών, το ευρύτερο τοπίο καινοτομίας αντιμετωπίζει προκλήσεις.
Η χρηματοδότηση επιχειρηματικού κεφαλαίου μειώθηκε κατά περίπου 40 % το 2023, αντιστρέφοντας την έκρηξη μεταξύ 2020 και 2022. Επιπλέον, η αύξηση των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης επιβραδύνθηκε, παράλληλα με τη μείωση των διεθνών καταθέσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και των επιστημονικών δημοσιεύσεων.
«Ωστόσο, η τεχνολογική πρόοδος παρέμεινε ισχυρή το 2023, ιδιαίτερα σε τομείς που σχετίζονται με την υγεία, όπως η αλληλουχία γονιδιώματος, καθώς και στην υπολογιστική ισχύ και τις ηλεκτρικές μπαταρίες», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του WIPO Ντάρεν Τανγκ.
«Η υιοθέτηση της τεχνολογίας εμβαθύνθηκε επίσης, ειδικά στο 5G, τη ρομποτική και τα ηλεκτρικά οχήματα. Το φετινό GII αποκαλύπτει επίσης θετικές τάσεις σε βασικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της παγκόσμιας φτώχειας και της αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας και του προσδόκιμου ζωής», πρόσθεσε. (Πηγή: imsilkroad)