Η Κινεζική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα εγκαινιάστηκε την Πέμπτη στην ελληνική πρωτεύουσα σε μια τελετή στην οποία συμμετείχαν Κινέζοι και Έλληνες αξιωματούχοι. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Ζάο Λέτζι, πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (NPC) που πραγματοποιούσε επίσκεψη στην Ελλάδα.
Η Κινεζική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα είναι το πρώτο ερευνητικό ινστιτούτο κλασικών σπουδών που ιδρύθηκε στην Ελλάδα από χώρα της Ασίας, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της σχολής.
Στόχος της ίδρυσής της είναι η προώθηση της ακαδημαϊκής έρευνας και των ανταλλαγών για τους κλασικούς πολιτισμούς μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας καθώς και παγκοσμίως.
«Ευχόμαστε η Κινεζική Σχολή Κλασικών Σπουδών να είναι μια γέφυρα που θα φέρει κοντά Έλληνες και Κινέζους αρχαιολόγους, ακαδημαϊκούς, ερευνητές και φοιτητές, διευκολύνοντας την ανταλλαγή γνώσεων, τεχνογνωσίας και εμπειρίας προς αμοιβαίο όφελος», είπε η Λίνα Μενδώνη.
Η ίδρυση της σχολής ανακοινώθηκε στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Κλασικών Σπουδών, που πραγματοποιήθηκε φέτος στο Πεκίνο στις 6-8 Νοεμβρίου.
Κατά την ομιλία της η Ελληνίδα αξιωματούχος είπε ότι συμμετείχε στο συνέδριο του Πεκίνου και επισκέφτηκε το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών που ίδρυσε το ινστιτούτο Αθηνών.
Η ίδρυση της Κινεζικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα είναι ένα καλό παράδειγμα της υλοποίησης της Πρωτοβουλίας Παγκόσμιου Πολιτισμού, είπε ο Γκάο Σιάνγκ, πρόεδρος της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, εκφωνώντας ομιλία.
Η σχολή θα συμβάλει στην προώθηση των ανταλλαγών και της αμοιβαίας μάθησης μεταξύ του κινεζικού πολιτισμού και άλλων πολιτισμών, πρόσθεσε.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της Πέμπτης, Κινέζοι και Έλληνες αξιωματούχοι αποκάλυψαν ένα πλακάτ που έφερε το όνομα της σχολής. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε μια έκθεση σχετικά με τις προπαρασκευαστικές εργασίες της ίδρυσης του ινστιτούτου, μια έκθεση για την έρευνα του κλασικού πολιτισμού της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών και μια θεματική έκθεση «Αμοιβαία Μάθηση και Αρμονία Ανατολής-Δύσης», προτού επισκεφθούν την αρχαιολογική βιβλιοθήκη της σχολής. (Sino-Hellenic Information Post)