Το νέο είδος ανθρώπου που έχει ανακαλυφθεί στη βόρεια Κίνα εντυπωσιάζει με ένα χαρακτηριστικό του, το τεράστιο μέγεθος του κεφαλιού του. Ο λόγος για τον Homo juluensis, ο οποίος πήρε το όνομά του από την κινέζικη φράση «Ju Lu» που σημαίνει «μεγάλο κεφάλι». Η ανακάλυψη αυτή ενδέχεται να αλλάξει τον τρόπο που κατανοούμε την ανθρώπινη εξέλιξη, καθώς φαίνεται ότι υπήρχαν περισσότερα είδη ανθρώπων απ‘ όσα είχαμε φανταστεί.
Ανατροπή στη θεωρία για τους πρώτους ανθρώπους
Ο Homo sapiens, οι Neanderthals και οι Denisovans έχουν θεωρηθεί τα πρώτα είδη του ανθρώπινου γένους. Ο Homo sapiens, μάλιστα, θεωρείται το είδος που μετανάστευσε από την Αφρική και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα από την Κίνα, φαίνεται πως ο αριθμός των προϊστορικών ανθρώπινων ειδών ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα.
«Η μορφολογική ποικιλία ανάμεσα στα απολιθώματα των ανθρωπίνων ειδών από την ανατολική Ασία είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι περιμέναμε», αναφέρεται στην έρευνα των επιστημόνων. Τα τελευταία χρόνια, ανακαλύφθηκαν νέοι τύποι προϊστορικών ανθρώπων στην περιοχή της ανατολικής Ασίας, με τον Homo juluensis να είναι ο πιο εντυπωσιακός.
Ο Homo juluensis και η ζωή του στην αρχαία Κίνα
Σύμφωνα με το interestingengineering, η ανακάλυψη αυτή βασίζεται σε απολιθώματα 16 ατόμων που βρέθηκαν τη δεκαετία του 1970 σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες στην Κίνα. Οι ερευνητές εντόπισαν χιλιάδες εργαλεία, αντικείμενα και οστά ζώων, τα οποία μαρτυρούν μια πολύ ενδιαφέρουσα πλευρά της ζωής αυτών των ανθρώπων. Με βάση τα ευρήματα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι Homo juluensis κυνηγούσαν άγριους ίππους, τους οποίους αξιοποιούσαν πλήρως, καταναλώνοντας κρέας, μυελό και χόνδρο και χρησιμοποιώντας τα δέρματα για να φτιάξουν ρούχα και να επιβιώσουν στις σκληρές χειμωνιάτικες συνθήκες.
Ποιο ήταν το τέλος του Homo juluensis;
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι Homo juluensis ζούσαν σε μικρές ομάδες, γεγονός που τους καθιστούσε ευάλωτους σε έντονες χιονοθύελλες και άλλες φυσικές καταστροφές. Η ύπαρξή τους φαίνεται να σταμάτησε περίπου 120.000 χρόνια πριν, καθώς οι σύγχρονοι άνθρωποι (Homo sapiens) άρχισαν να εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο.
Ο Homo juluensis και η σχέση του με τους Denisovans
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές αυτής της ανακάλυψης είναι η σύνδεση του Homo juluensis με τους Denisovans. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα δόντια των δύο αυτών ειδών είναι πολύ παρόμοια και προτείνουν ότι οι Denisovans δεν ήταν συγγενείς των Neanderthals, αλλά στην πραγματικότητα ήταν Homo juluensis. Αντί να θεωρούν τους Denisovans ως ένα ξεχωριστό είδος, οι κινέζοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για έναν ευρύτερο πληθυσμό και ότι τα κινεζικά απολιθώματα ανήκουν σε αυτό το νέο είδος.
Η αλλαγή της αντίληψής μας για την εξέλιξη των ανθρώπων
Η ανακάλυψη αυτή ανατρέπει την υπάρχουσα αντίληψη για την ανθρώπινη εξέλιξη και καλεί τους επιστήμονες να επανεξετάσουν τα μοντέλα που χρησιμοποιούνται για να εξηγήσουν την προϊστορική ιστορία των ανθρώπων. Όπως ανέφεραν οι επικεφαλής της έρευνας, Christopher Bae και Wu Xiujie, «τα απολιθώματα από την ανατολική Ασία μας αναγκάζουν να αναγνωρίσουμε πόσο πιο περίπλοκη είναι η εξέλιξη του ανθρώπου και να αναθεωρήσουμε τις θεωρίες μας για τις διάφορες γραμμές εξέλιξης».
Η ανακάλυψη του Homo juluensis ανοίγει νέους ορίζοντες στην έρευνα της ανθρώπινης εξέλιξης και μας ωθεί στο να σκεφτούμε ξανά τη θέση της Ασίας στην ιστορία των πρώτων ανθρώπων. (Πηγή: newsbeast)